NYHEDSARKIV

next >

 • 10.04.:


  SPOR UDVIDER PROGRAMMET MED TRE NYE VÆRKER

  I dag kan SPOR afsløre, at festivalens program udvides med endnu tre spændende og meget publikums-involverende værker, hentet fra både ind- og udland - som dermed slutter sig til den lange række af forestillinger, koncerter og udstillinger.

  En campingvogn, et futuristisk orgel og et urbant projekt
  Den franske pianist og performer Gwen Rouger bringer sin sammenklappelige campingvogn Caravan til SPOR, hvor den skal opfordre publikum til at opdage helt nye perspektiver på tilskuer-rollen. Henover tre dage, inviterer Gwen Rouger nemlig publikum inden for i sit hjemlige musikalske univers, hvor én tilskuer ad gangen kan besøge hende i campingvognen og opleve en meget intim og helt særlig koncert. Ligesom Caravan, forsøger den svenske komponist Ida Lundén og scenograf Johanna Mårtensson at bryde med den gængse idé om et hierarkisk forhold mellem kunstner, værk og publikum. I deres dragende lyd- og lysinstallation Orgel, bestående af ni hængende orgler, er publikum med til at skabe installationens lydside ved frit at kunne interagere med værket og puste i de hængende orgel-piber. Endeligt kan billedkunstner Maj Hasager og komponist Ask Kærebys fælles tværkunstneriske projekt Erindringens dissonans opleves helt tæt på, når de uropfører projektets lydside midt i Aarhus bolig-kvarteret Gellerupparken og forsøger at åbne op for nye indfaldsvinkler til at fordybe sig i Gellerupparken – vinkler som ligger langt fra det typisk medierede billede.

  Markante musikdramatiske forestillinger på SPOR
  For første gang i SPORs historie rummer festivalen hele to forestillinger, der strækker sig over flere dage. Både Heiner Goebbels’ gigantiske musikinstallation Stifters Dinge og Niels Rønsholdts eksperimenterende opera Blik for Blik spiller henover tre dage, og giver dermed Aarhus og SPORs publikum rig mulighed for at opleve de to unikke værker folde sig ud. Blik for Blik blev uropført af ensemblet SCENATET i København i vinteren 2017 og oven på den succesfulde premiere er Niels Rønsholdt blevet nomineret til en Carl Pris i kategorien ‘Årets Klassiske Komponist - Stort Ensemble’ for den bjergtagende, nye opera. Vil du sikre dig en plads til de to forestillinger, kan du allerede nu købe billetter via SPORs billet-site lige her.

  Lars Greve varmer op for Shitney
  Fredag d. 4. maj giver den eksperimenterende impro-trio Shitney koncert på spillestedet Radar, og som en ekstra feature varmer saxofonist/klarinettist og komponist Lars Greve op for den stærke trio. Glæd dig til en progressiv aften med opvarmning kl. 21 efterfulgt af Shitney kl. 22.

  Talks og ‘bag værkerne’
  I år kan du komme helt tæt på flere af de værker, som er på SPORs program. Forud for Stifters Dinge torsdag d. 3. maj kan du få indblik i det dramaturgiske arbejde omkring den gigantiske musik- og teaterinstallation, når Heiner Goebbels’ dramaturg Matthias Mohr holder en pre-performance talk i Filmby Aarhus kl. 19.00. Lørdag d. 5. maj inviterer den nordiske Duo Hellqvist/Amaral inden for på Teater Refleksion til en åben workshop centreret om deres kollektive projekt Impossible Situations: A Collective Nordic Experiment, og både musiker/kunstner Gwen Rouger samt komponist Juliana Hodkinson og filmskaber Michael Madsen kan mødes til en snak om arbejdet omkring deres respektive værker Caravan og Angel View Movie.

  Vil du vide mere om SPOR festivals program, så læs mere her, og find din billet lige her.

  ----------------------------------------------------

 • 07.03.:


  SPOR FESTIVAL OFFENTLIGGØR DET FULDE PROGRAM

  Der er en storslået kunstnerisk oplevelse i sigte for publikum, når SPOR festival for første gang nogensinde kan præsentere det helt særlige værk Stifters Dinge på dansk jord. Et værk, der befinder sig i krydsfeltet mellem performativ installationskunst og musikteater.  Et ’no-man show’ i form af en komposition for fem klaverer uden pianister og et skuespil uden skuespillere, skabt af den verdensberømte komponist og kunstner Heiner Goebbels. På SPOR 2018 kan publikum glæde sig til fire dage med en lang række inspirerende oplevelser med ny eksperimenterende musik og lydkunst - på både udstillinger, til koncerter og til stort opsatte forestillinger. 

  Enestående musikdramatisk oplevelse
  Heiner Goebbels er en af vor tids største kunstnere. En kunstner, der har haft ligeså stor betydning for scenekunst og musik, som Lars von Trier har haft for filmkunst. Heiner Goebbels udforsker og udvider nemlig forholdet mellem teater og musik på en måde, der ikke er set før. 

  Stifters Dinge er et ’no-man show’, en komposition for fem klaverer uden pianister og et skuespil uden skuespillere. Det er med andre ord et dybt originalt, lyd- og billedmæssigt dragende, genrebrydende kunstværk. Værket havde premiere på det legendariske Théâtre Vidy-Lausanne i Schweiz i 2007 og er af den britiske presse beskrevet som ”startlingly imaginative” (Time Out London), “one of the most haunting arts events I’ve seen in a long time” (The Daily Telegraph) og ”contemplative beauty” (The Guardian). Siden sin premiere er Stifters Dinge blevet opført i New York, Berlin, London, Bruxelles, Madrid og Buenos Aires. Nu kommer værket altså til Danmark – og vil blive opført hele tre gange i Aarhus under SPOR festival 2018.

  Et bredt favnende program 
  Foruden Heiner Goebbels’ værk Stifters Dinge kan publikum se frem til fire dage med alt fra kompositionsmusik til musikdramatiske forestillinger og elektroniske lyd-eksperimenter præsenteret og opført af navne som Zwerm, Decoder Ensemble, Shitney, Niels Rønsholdt, SØS Gunver Ryberg og SCENATET  - på de mest interessante venues i Aarhus. Blandt andet kan du opleve genopsætningen af Niels Rønsholdts eksperimenterende opera Blik for Blik, en storslået teater-koncert af Simon Steen-Andersen og en improvisations-koncert, der diskuterer kulturel identitet, skabt og faciliteret af den tyske komponist Hannes Seidl.

  Hvor og hvornår?
  Stifters Dinge kan opleves torsdag d. 3. maj  kl. 20.00, fredag d. 4. maj kl. 17.00 og lørdag d. 5. maj kl. 15.00. Billetter er sat til salg via SPORs billetto, og du kan finde links til alle billetter her. Læs mere om det fulde program her.


  ----------------------------------------------------


 • 21.02.:

  SPOR KLAR MED KURATOR OG UDSTILLINGSPROGRAM

  Torsdag den 3. maj står SPOR festival 2018 klar i Aarhus til at bombardere publikum med storslåede såvel som intime oplevelser i det eksperimenterendes tegn. Som noget helt nyt, har festivalens udstillingsprogram i år fået sin egen gæste-kurator, den anerkendte belgisk/hollandske komponist og lydkunstner, Cathy van Eck, som med sin store kunstneriske opfindsomhed og integritet skal bidrage til et overraskende program, der i år kan opleves helt frem til slutningen af maj.

  En international kurator der vil krydse genrer
  I 2017 var Cathy van Eck medlem af SPORs Call for Proposals fagjury, og for van Eck er det at finde nye veje og kunstneriske perspektiver på lyd, helt essentielt. Derfor er Cathy van Eck i år blevet inviteret til at være gæste-kurator på SPOR festivals fremadskuende og ambitiøse udstillingsprogram. Foruden sit virke som komponist og lydkunstner, forsker Cathy van Eck også i digital lyd, og trangen til at undersøge og gå i dybden med lydens potentialer - på tværs af genrer og kunstneriske stilarter, tegner sig tydeligt i hendes performative lydkunstværker, der er blevet præsenteret i et væld af forskellige sammenhænge - til eksperimenterende koncerter, open air rock-festivaler, gallerier, og kunst-biennaler. Derfor kan publikum også se frem til et genre-udfordrende program med en lang række sanselige oplevelser, skabt i mødet mellem det lokale, det internationale og en fælles tværkunstnerisk ambition.

  Lokalt og internationalt forenes i kollektiv lydkunst
  I dag kan SPOR festival løfte sløret for to af udstillingsprogrammets fremtrædende værker, som dermed slutter sig til den spændende række af allerede offentliggjorte projekter på SPORs plakat.
  Den danske komponist og lydkunstner SØS Gunver Ryberg, den norske scenograf Nathalie Mellbye og den tyske instruktør Anja Behrens præsenterer et helt nyt kollektivt skabt installationsværk under titlen White Sun i Udstillingsstedet Spanien19Cs intime lokaler. Visionen for værket er klar: Det skal skabe en helt særlig publikumsoplevelse, hvor musik, rum, bevægelse og lys spiller sammen. SØS Gunver Ryberg fortæller:
  “Længe har jeg haft idéer til at samarbejde med andre kunstnere om iscenesættelse af musik og tværkunstneriske møder hvor musikken/lyden er udgangspunktet. Jeg fortsætter den proces med disse to kunstnere som jeg samarbejder med indenfor teateret, og hvor vi alle er interesseret i anderledes arbejdsmetoder og udforskning af rum, bevægelse og improvisation som centrale elementer i mødet mellem de forskellige kunstneriske udtryk.” 

  Ragnhild May (DK) og Stefan Maier (CA) arbejder begge i krydsfeltet mellem lyd, performance og installationskunst og har været præsenteret bredt i det internationale landskab for lydkunst. Nu er de to gået sammen om at skabe et nyt 6-timer langt performativt lyd-værk under titlen The Walls Are Moving. I løbet af værkets 6-timers varighed vil May og Maier skabe et klangligt flerdimensionelt rum inde bag Sankt Lukas Kirkens fire vægge, som udforsker de lydlige egenskaber i et digitalt modelleret rum - ét som frit kan bevæge sig mellem forskellige dimensioner og materialer. 

  Om blot to uger lancerer SPOR festival det fulde program for festivalen - med et bredt spændfelt af kunstneriske projekter lige fra et kollektivt opgør med kammermusikkens traditioner til en gigantisk musikdramatisk installation og fremadstormende elektronisk lyd.

  Hvor og hvornår?
  White Sun kan opleves fra d. 3. - 27. maj på Udstillingsstedet Spanien 19C, mellem 13 og 17. Fernisering torsdag d. 3. maj kl. 17.
  The Walls Are Moving kan opleves i Sankt Lukas Kirke lørdag d. 5. maj mellem 14 og 20.

  ---------------------------------------------------- • 15.11.:


  SHITNEY INDTAGER SPOR FESTIVAL MED REBELSK ENERGI  SPOR festival er i dag klar med en ny program-offentliggørelse for festivalen i maj 2018. Den dansk/svensk/estiske trio Shitney er tredje navn på SPORs plakat, og publikum kan dermed se frem til en fredag aften på SPOR med masser af improvisation, skæve samples samt eksplosiv og til tider hyperaktiv energi.  Progressive toner på grænsen mellem det akustiske og det elektriske 


  Shitney blev dannet i 2015 med det formål at skabe ny og kompromisløs musik på grænsen mellem det akustiske og det elektriske. I starten af 2017 udgav de deres debutalbum, ‘Earth Core’, på pladeselskabet ILK music efter at have arbejdet intenst i dybden med deres musik og udtryk samt turneret heftigt igennem to år. ’Earth Core’ består af eksperimentelle improvisationer med udgangspunkt i albummets titel: en imaginær udgravning af metaller og kemiske substanser, fysiske love og paradokser. Lydligt og musikalsk kender de tre medlemmer af Shitney hinanden nærmest ud og ind, da de har spillet sammen på kryds og tværs i forskellige konstellationer på den københavnske scene.   Shitney består af estiske Maria Faust på saxofon/effekter, danske Katrine Amsler på keys, mikroguitar og elektroniske trommer og svenske Qarin Wikström på vokal, keys og effekter - tre kvinder der alle bevæger sig på kanten af musikalsk normalitet, på deres helt egen måde. Maria Faust er kendt for sine store ensemble-konstellationer Maria Faust Jazz Catastrophe og Maria Faust Sacrum Facere samt flere mindre improvisations-ensembler og har modtaget en række priser, blandt andet en Danish Music Award og en Estisk Jazz Award. Katrine Amsler, der ved siden af sit musiker-virke også arbejder som producer og lyddesigner, er kvinden bag det innovative band Television Pickup samt solo-projektet Tuba Dynamite. Qarin Wikström, er ligesom sine to fremadstormende band-medlemmer, engageret i en række improvisations-ensembler og komponerer desuden musik til og danser moderne dans.   Sammen skaber Faust, Amsler og Wikström et uforudsigeligt musikalsk udtryk - en blanding af noget helt konkret og komplet abstrakt, ved hjælp af beats og samples, såvel som syntetiske og organiske lyde.  Hvor og hvornår?


  Koncerten finder sted fredag d. 4. maj kl. 22.00 på spillestedet Radar. Billetter kan købes i forsalg via vores billet-site, som du finder lige her, eller i døren på Radar før koncert-start. Tilmeld dig koncerten på Facebook her.
  ----------------------------------------------------
 • 25.10.:  DUO HELLQVIST/AMARAL VIL UDFORSKE (U)MULIGE RUM


  En stor del af SPOR festivals DNA ligger i det at vise nye, uventede veje inden for musikkens og kunstens verden. Derfor er vi begejstrede for at kunne præsentere anden program-offentliggørelse for SPOR 2018 i dag, som er den nordiske duo Hellqvist/Amaral. Med deres projekt, ‘Impossible Situations: A Collective Nordic Experiment’, baner de vejen for helt nye oplevelser i kammermusikkens regi - for både kunsterne og publikum. 

  Et kollektivt koncert-format under udvikling
  Violinist Karin Hellqvist (SE) og pianist Heloisa Amaral (BRA/NO) er kendt for at have en på én gang nysgerrig og frygtløs tilgang til at udforske ny kompositionsmusik. På SPOR festival 2018 præsenterer duoen den seneste udvikling i deres projekt ‘Impossible Situations: A Collective Nordic Experiment’, som de  søsatte i februar 2017 med støtte fra Nordisk Kulturfond. Med IS:CNE vil Karin Hellqvist og Heloisa Amaral skabe et kunstnerisk forum, hvor rammerne for kammer-musikken kan udfordres. De vil afprøve og udvide grænserne for instrumentets, mediets, scenens og selve performerens rolle - så nye, (u)mulige rum for kunstnerisk udfoldelse opstår. 

  IS:CNE involverer en række forskellige kunstnere og komponister på tværs af kunstneriske discipliner. De mødes, udvikler idéer og arbejder regelmæssigt sammen, og resultaterne bliver så præsenteret i koncert-format. Sådan fortsætter projektet, hvorved det hele tiden udvikles og bevæger sig i nye retninger. IS:CNE startede i Berlin i februar 2017, og i maj 2018 når det så til SPOR festival, hvor Duo Hellqvist/Amaral præsenterer festivalens publikum for projektets fjerde kapitel. 

  Foruden Karin Hellqvist og Heloisa Amaral består IS:CNE på SPOR festival 2018 også af tonemester Max Sauer (DE), arkitekt Filippa Berglund (DK/SE), fotograf Ellen Inga (IS) samt komponisterne Lars Petter Hagen (NO), Ida Lundén (SE), Marina Rosenfeld (US) og Daniel Moreira (BRA/DE), som inviterer SPORs publikum til at opleve projektets proces helt tæt på i en spændende workshop efterfulgt af en unik koncert med værker af de fire komponister.

  Hvor og hvornår?
  Koncerten finder sted søndag d. 6. maj 2018 kl. 15.00 på Teater Refleksion, og billetter kan købes via vores billet-site, som du finder lige her. Du kan også tilmelde dig koncerten på Facebook lige her.


  ----------------------------------------------------


 • 04.10.:

  SPOR FESTIVAL 2018 OFFENTLIGGØR FØRSTE ACT


  SPOR festival vender tilbage i Aarhus d. 3. - 6. maj 2018 med et kæmpe eksperimenterende potpourri af installationskunst, musikteater, elektronisk musik og ny kompositionsmusik. Holdet bag SPOR festival har glædet sig enormt til i dag at kunne præsentere offenligheden for allerførste navn på plakaten. Den belgiske guitar-kvartet Zwerm vil lørdag aften d. 5. maj 2018 stå klar til at give publikum en helt unik koncert-oplevelse med deres installation Our Ears Felt Like Canyons.

  Unik koncert-setting med fokus på det lyttende øre 
  Som en gruppe, der hverken er rodfæstet i rock-verdenen eller i klassiske genrer, bevæger Zwerm sig i stedet inden for et genremæssigt grænse-land. På SPOR festival 2018 skal de fire musikere udforske idéen om akusmatisk musik og det lyttende øre i en helt speciel grænsesøgende koncert-setting under navnet Our Ears Felt Like Canyons. I stedet for at ‘gå på scenen’, placeres de fire musikere i en cirkel midt i koncert-lokalet, omgivet af et tæppe, der skjuler og utydeliggør musikerne og det sædvanlige visuelle lag af koncerten. På den måde flyttes fokus til oplevelsen af det lydlige univers, de fire guitarister fremtryller i det skjulte.

  Zwerms koncert består af tre forskellige værker, som er komponeret specielt til denne setting. Britiske Joanna Bailie, som tidligere har været gæstekurator på SPOR festival, bidrager med værket Last Song from Charleroi. Værket, der bygger på felt-optagelser fra den belgiske, forfaldne industri-by Charleroi tager publikum med ind i et post-industrielt lydunivers, hvor lyden af den nedslidte by udforskes. 

  Den amerikanske komponist Christopher Trapani er kendt for at fusionere amerikanske og europæiske stil-elementer til et personligt udtryk, der langt fra kan kategoriseres. Værket Shotgun Shoegaze er Trapanis bidrag til Zwerms koncert, hvor blues-traditioner fra Mississippi Delta møder den distortede shoegaze-genre. 

  Tredje og sidste værk er komponeret af den tyske multimedie-komponist Alexander Schubert, som i 2016 åbnede SPOR festival med sit audiovisuelle værk Hello. Schubert udforsker særligt krydsfeltet mellem elektronisk og akustisk musik, og til Zwerms koncert bidrager han netop med et værk i denne kategori. Wavelet A “Societies / Sciences” tager udgangspunkt i idéen om en bølge af lyd, hvor lydoptagelser, stykker af musik og elektriske guitar-lyde manipuleres og tilsammen skaber et bølgende og dynamisk udtryk.

  I løbet af 2017 og 2018 opføres Our Ears Felt Like Canyons over hele Europa, men koncerten på SPOR bliver eneste chance for at opleve Zwerm i Danmark. Værket turnerer på en lang række toneangivende festivaler såsom Ruhrtriennale, Transit Festival og Huddersfield Contemporary Music Festival, med støtte fra Ernst von Siemens Stiftung.

  Hvor og hvornår?
  Koncerten finder sted lørdag d. 5. maj 2018 kl. 20.00 på Godsbanen, og du kan allerede i dag sikre dig en billet ved at besøge vores billet-site lige her

  Er du nysgerrig for at vide, hvornår du kan købe partout-billet til SPOR festival 2018, så følg med her på vores hjemmeside, og hold øje med vores nyhedsbrev og sociale medier, hvor vi selvfølgelig også kommer til at offentliggøre de mange andre kunstnere og værker, som er på programmet til SPOR2018.


  ---------------------------------------------------- • 09.06.: I dag er det godt og vel en måned siden, at den 12. SPOR festival forvandlede Aarhus til et mangfoldigt mekka af ny, eksperimenterende musik og lydkunst, og SPOR ønsker at takke alle festivalgæster for at have gjort SPOR 2017 til en magisk festival fuld af vidt forskellige musikalske åbenbaringer. Læs mere i nyhedsbrevet her.


  ----------------------------------------------------
 • 02.05.: Den 8. maj åbner SPOR festival med reality kunstværket Everybody can be present og efterfølgende et tæt-pakket program, som folder sig ud fra torsdag d. 11. maj. Læs mere her.  ----------------------------------------------------


 • 11.04.: I dag offentliggør SPOR, at festivalen vil afrundes med et brag af en afslutningskoncert. Her præsenteres, for første gang i Skandinavien, den storslåede social media opera iScreen, YouScream! - en sand hverdagseksplosion der sætter spørgsmålstegn ved de digitale og sociale mediers rolle i dagligdagen. Værket opføres af det tyske ensemble, Ensemble Garage, og er komponeret af den tyske komponist Brigitta Muntendorf, som netop har modtaget den prestigefyldte tyske pris 'German Music Author’s Price' i kategorien ‘Young Talents’. Læs mere om værket her!  ---------------------------------------------------- • 09.03.: I dag offentliggør SPOR festival programmet for dette års festival, som finder sted mellem d. 8. og 14. maj. Læs mere her.  ----------------------------------------------------


 • 22.02.: Vil du være frivillig på SPOR 2017 og blive en del af et fantastisk og engageret festivalteam? Så læs mere her.


  ---------------------------------------------------- • 07.02.: SPOR festival offentliggør de 7 første kunstnere, og dermed den første pirrende del af det officielle festivalprogram. Læs mere her.  ---------------------------------------------------- • 19.01.: I dag offentliggør SPOR festival temaet og kurator-temaet for årets festival. Læs mere her!
  ---------------------------------------------------- • 13.11.: Vil du være med til at søsætte SPOR festival 2017?
  Vi søger en festivalpraktikant og en kommunikations/PR-medarbejder (løntilskud). 
  Deadline for ansøgning: 1.12.2016
  > Læs mere om stillingen som festivalpraktikant.
  > Læs mere om stillingen som kommunikations/PR-medarbejder.   ----------------------------------------------------