10:00 - 17:00
Kvindemuseet

Billet til udstillingen købes i Kvindemuseets billetsalg, og giver adgang til hele museet.

Fri entré til performances

Orgel er en visuelt opsigtsvækkende installation og et kollektivt musikalsk værk, skabt i samarbejde mellem komponist Ida Lundén (SE) og scenograf Johanna Mårtensson (SE). Med det formål at skabe en legende musikalsk og visuel performance, inviteres publikum til at interagere med installationens ni hængende orgler og dermed agere orkester. Når publikum blæser i orglernes piber - hver især med sin egen specifikke lyd - opstår en uforudsigelig symfoni, som udforsker materialer og lyde skabt i et ikke-hierarkisk forhold mellem komponist, værk og publikum. Samtidigt opfordrer lyd-installationen os til at tænke abstrakt, overraske hinanden, overskride vores grænser og simpelthen lege med hverdagens former og materialer.

// PERFORMANCE : 12.00 + 13.00 //
Kom og oplev en live performance med Ida Lundén og Johanna Mårtensson i installationen.

Værket præsenteres i samarbejde med Kvindemuseet som en del af SPORs udstillingsprogram13:00 - 17:00
Udstillingsstedet Spanien 19C
Fri entré

Udstillingen løber indtil 27.05.18

Den danske komponist og lydkunstner SØS Gunver Ryberg, den norske scenograf Nathalie Mellbye og den tyske instruktør Anja Behrens præsenterer et helt nyt kollektivt skabt installationsværk under titlen White Sun i Udstillingsstedet Spanien19Cs intime lokaler. 

White Sun er en kollektiv undersøgelse i at skabe en sanselig og visuel fortolkning af SØS Gunver Rybergs lydunivers.
De tre kunstnere har ladet sig inspirere af den japanske performance-genre Butoh - en anti-teaterform hvor mennesket forvandles til ukendelighed. I Butoh er kroppen i permanent krise, idet kernen er metamorfosen mellem forskellige tilstande - liv og død, fortid og nutid, mand og kvinde, kultur og natur. 

Værket er en del af SPORs udstillingsprogram, og præsenteres i samarbejde med Udstillingsstedet Spanien 19C13:00 - 17:00
Rum46
Fri entré

Angel View Movie er en musik- og kunstvideo skabt i samarbejde mellem SCENATET, komponist Juliana Hodkinson og filminstruktør Michael Madsen. Værket præsenteres som videoinstallation for allerførste gang på SPOR festival 2018 som en del af festivalens udstillingsprogram. 

Med udgangspunkt i en eksperimentel og konceptuel tilgang til musikvideo-formatet, udforsker det filmiske værk - bygget på Juliana Hodkinsons oprindelige koncert-værk Angel View - en overflod af urbane lyde og musikalske fragmenter, der smelter radiostøj, filmsoundtrack og instrumentalteater sammen. Alt sammen folder sig ud i klangen af et tomt slot og ud i travlhedens midte af moderne byer.

Musik og komposition: Juliana Hodkinson / Video og instruktion: Michael Madsen / Performance og produktion: SCENATET / Redigering og klip: Stefan Sundlöf / Lydredigering: Peter Weinsheimer

Værket er en del af SPORs udstillingsprogram og præsenteres i samarbejde med Rum46, med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og Koda Kultur, Kapelmesterforeningen og DJBFA og Koda’s Kulturelle Midler13:00 - 14:30
Teater Refleksion
Fri entré


Kom helt tæt på et kunstnerisk projekt i udvikling, når Duo Hellqvist/Amaral inviterer alle til en spændende workshop forud for deres koncert på SPOR festival. Her dykker duoen i samarbejde med komponisterne, Lisa Streich (SE)Ida Lundén (SE), Alberto Bernal (MX) og Daniel Moreira (BRA/DE), ned i udviklingen af deres fælles projekt 'Impossible Situations: A Collective Nordic Experiment’. 

Med IS:CNE vil Duo Hellqvist/Amaral afprøve og udvide grænserne for instrumentets, mediets, scenens og selve performerens rolle - så nye, (u)mulige rum for kunstnerisk udfoldelse opstår.  14:00 - 20:00
Sankt Lukas Kirke
Fri entré

Til SPOR festivals udstillingsprogram, har de to lydkunstnere Ragnhild May (DK) og Stefan Maier (CA) i fællesskab skabt et nyt 6-timer langt performativt lyd-værk under titlen The Walls Are Moving

I løbet af værkets 6-timers varighed vil May og Maier skabe et klangligt flerdimensionelt rum inde bag Sankt Lukas Kirkens fire vægge, som udforsker de lydlige egenskaber i et digitalt modelleret rum - ét som frit kan bevæge sig mellem forskellige dimensioner og materialer.

Værket er en del SPORs udstillingsprogram15:00 - 16:30
Filmby Aarhus, Studie 1
Køb billet

Der er en storslået kunstnerisk oplevelse i sigte, når SPOR festival for første gang nogensinde kan præsentere det helt særlige værk Stifters Dinge på dansk jord. Et værk, der befinder sig i krydsfeltet mellem performativ installationskunst og musikteater. Et ‘no-man’ show i form af en komposition for fem klaverer uden pianister og et skuespil uden skuespillere, skabt af den verdensberømte komponist og kunstner Heiner Goebbels. Med dets dragende univers af lyd, billeder og sanselige elementer som vind, tåge, vand og is, inviterer Stifters Dinge publikum med ind i et magisk rum – hvor fokus er på at se, mærke og høre

i 2007 blev Stifters Dinge uropført på det legendariske Théâtre Vidy-Lausanne i Schweiz, og efterfølgende er den storslåede musik-installation blevet opført over hele verden – nu endeligt også i Danmark og Aarhus for et nordisk publikum. 

Koncept, musik og instruktion: Heiner Goebbels / Set design, lys og visuals: Klaus Grünberg / Musikalsk samarbejde/programmering: Hubert Machnik / Lyddesign: Willi Bopp / Kunstnerisk samarbejde: Matthias Mohr / Speak: Henrik Birch

I samarbejde med Filmby Aarhus17:00 - 18:00
Gellerupparken, Karen Blixens Boulevard 39
Fri entré

Transport til performancen: Bus 4A kører hvert 10. minut fra Park Allé/Banegårdspladsen til Karen Blixens Boulevard/Verdenspladsen

MØDESTED:
Ved busstoppestedet Park Allé/Banegårdspladsen i Aarhus C kl. 16.15. Herfra kan alle tage derud i samlet flok til performancen i på Karen Blixens Boulevard/i Gellerupparken.

Erindringens dissonans er et tværkunstnerisk projekt skabt i samarbejde mellem komponist Ask Kæreby og billedkunstner Maj Hasager. Projektet er forankret i Gellerupparkens historie med fokus på personlige erindringer og deres betydning for historieskrivningen om et sted – i form af andet og mere end arkitektur og lokale begivenheder. 

Erindringens dissonans munder ud i en film, en komposition af abstrakte lyd-objekter samt en serie af værker, baseret på fortællinger og beskrivelser af indsamlede private billeder samt materiale fra områdets lokalarkiv. På SPOR festival uropføres den lydlige side af projektet i en stedsspecifik live performance, der indarbejder feltoptagelser og reallyde fra området Gellerupparken/Toveshøj, som opføres live (”diffuseres”) med et omfattende højttaler set-up.

Abstrakte elektroniske lyd-objekter samles i en komposition med referencer til blandt andet den Le Corbusier-inspirerede arkitektur, de mange helhedsplaner samt områdets nyere historie. I kraft af sin forankring i Gellerupparken og det nære lokalområde, søger Hasager og Kæreby at involvere den lokale befolkning fra Gellerup såvel som Aarhus generelt, og at åbne op for nye indfaldsvinkler til at fordybe sig i Gellerupparken – vinkler som ligger langt fra det typisk medierede billede. Dér hvor reallydene er optaget i Gellerupparken, vil man kunne lytte til abstrakte, bearbejdede lyd-objekter via QR-koder og mobiltelefon. På den måde får lytteren mulighed for at komme ”bag om værket”, samt mulighed for at lytte dybt og fokuseret.

Med støtte fra Sigrids Stue, Gellerup Kulturmidler, Ragnvald og Ida Blix’ Fond og Statens Kunstfond

Værket er en del af SPORs udstillingsprogram20:00 - 21:00
Åbne Scene
Køb billet


Som en gruppe, der hverken er rodfæstet i rock-verdenen eller i klassiske traditioner, bevæger e-guitarkvartetten Zwerm sig i stedet inden for et genremæssigt grænse-land. 

På SPOR festival 2018 skal de fire e-guitarister udforske idéen om akusmatisk musik og det lyttende øre i den helt specielle koncert-setting Our Ears Felt Like Canyons. I stedet for at ‘gå på scenen’, placeres de fire musikere i en cirkel midt i koncert-lokalet, omgivet af et tæppe, der skjuler og utydeliggør musikerne og det sædvanlige visuelle lag af koncerten. På den måde flyttes fokus til oplevelsen af det lydlige univers, som de fire guitarister fremtryller i det skjulte. 

Koncerten består af tre forskellige værker, skrevet specielt til denne setting af komponisterne Joanna Bailie (GB), Christopher Trapani (US) og Alexander Schubert (DE).

Værkerne er bestilt af Zwerm med støtte fra Ernst von Siemens Musikstiftung.

Koncerten arrangeres i samarbejde med Åbne Scene21:30 - 23:10
Filmby Aarhus, Studie 2
Køb billet

På grund af et begrænset antal pladser, er det nødvendigt at reservere billetter forud for forestillingen.

Blik for Blik er en eksperimentende opera om kærlighed, valg og konsekvenser. En historie om kærlighedsrelationens natur og især dens vrangsider. Operaen blev uropført af SCENATET i København i vinteren 2017 og præsenteres nu i en genopsætning på SPOR festival 2018. Med Blik for Blik søger komponisten Niels Rønsholdt at udfordre og nedbryde traditionelle forestillinger om, hvad opera er og kan være, blandt andet ved at rekonstruere operaformatet og eksperimentere dybdegående med genrens klassiske dramaturgiske elementer. 

Blik for Bliks hjerteskærende historie udfolder sig i et konceptuelt minimalistisk univers, hvor en intim setting og sanselig atmosfære skabes i opløsningen af grænsen mellem scene og publikum. Ved at gøre publikum til en central del af forestillingens plot, bliver Blik for Blik et personligt forankret drama, der forener eksperimentel operamusik, invaderende lyd og kraftfuldt lys (og mørke). 

// OBS //
Da der er et begrænset antal pladser til Blik for Blik, er det nødvendigt at bestille billet forud for de tre forestillinger, hvis man vil sikre sig en plads. Til personer, der har købt partout-kort er det ligeledes nødvendigt at reservere plads ved at sende en e-mail til pernille@sporfestival.dk senest d. 30/04.

I samarbejde med Filmby Aarhus